Baner Cytrusy Baner Egzotyka
Sklep z roslinami wloskierosliny.pl

Belka Forum Cytrusy

FAQ  Szukaj  Rejestracja  Zaloguj

Forum Cytrusy i Egzotyka Strona Główna » Rośliny ogrodowe » Inne ciekawe rośliny egzotyczne, ogrodowe, drzewa, krzewy » Arbuzy

Arbuzy
Autor Wiadomość

Lemonek 


Dołączył: 02 Gru 2017
Posty: 17
Skąd: Kaniów

Wysłany: 2018-01-07, 17:02   Arbuzy

Moje poletko arbuzów


wysiew początek maja



połowa lipca 1 pomiar



2 pomiar,3 dni pózniej



3 pomiar po tygodniu.
pod koniec wrzesnia było ich ponad 40szt,takich od 4-8kg

 
 

center80 



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 4305
Skąd: Małopolska

Wysłany: 2018-01-07, 18:21   

Bardzo ładnie to wyglądało, w tym roku powtórka?
_________________
Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
 
 

Lemonek 


Dołączył: 02 Gru 2017
Posty: 17
Skąd: Kaniów

Wysłany: 2018-01-07, 20:08   

Juz 3 lata mam ,to i ten rok poswiece,tylko jeszcze musze dopracować kwestie przechowywania,pomimo tego ,że dużo owoców rozdałem wśród rodziny i sąsiadów,to 20 szt musiałem wyrzucić.Od ciepła zaczeły fermentować wewnątrz
 
 

center80 



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 4305
Skąd: Małopolska

Wysłany: 2018-01-07, 21:13   

A w piwnicy nie da się ?
_________________
Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
 
 

Lemonek 


Dołączył: 02 Gru 2017
Posty: 17
Skąd: Kaniów

Wysłany: 2018-01-08, 08:46   

W pierwszym roku trzymałem w piwnicy i było to samo,fakt ze mam dość ciepłą piwnice.Trzeba by im znaleść temp około 2-4 st
 
 

Robcioo 



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 1620
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 2018-01-08, 17:35   

Szkoda, że z tego nawet nalewki nie można zrobić. Ani mrozić, ani nalewki, ani wysuszyć...ciężka sprawa :) . Chyba regularna konsumpcja w sezonie wchodzi w grę, albo zakup mega pojemnej...lodówki ;) .
_________________
Pozdrawiam:
Robson
 
 

Sylwia76 



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 04 Gru 2016
Posty: 180
Skąd: Orzesze

Wysłany: 2018-01-08, 18:05   

Mrozić można . Ja kroiłam w kostki i później do drinków albo do wody jak dla Ciebie Robcio :P
  
 
 

center80 



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 4305
Skąd: Małopolska

Wysłany: 2018-01-08, 18:33   

Konfiturę też można zrobić, ale mi nie wyszła i była przecukrzona <cry>
_________________
Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
 
 

Lemonek 


Dołączył: 02 Gru 2017
Posty: 17
Skąd: Kaniów

Wysłany: 2018-01-08, 19:25   

Mamy 10 miesiecy czasu na znalezienie pomysłu zagospodarowania arbuzów.Wszelkie butelkowane propozycje mile widziane <mrgreen>
 
 

Robcioo 



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 1620
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 2018-01-08, 20:43   

Nie mroziłem nigdy arbuzów, jednakże wyczytałem, że owoców/warzyw zawierających większą ilość wody po prostu się nie mrozi (widocznie tracą smak-jak mniemam). Co do nalewek - szukałem, ale poszperam jeszcze :) .

Sylwia - jestem na diecie i nie piję %, dlatego też z chęcią taką wodę z kostką arbuza bym wypił :) .
_________________
Pozdrawiam:
Robson
 
 

Sylwia76 



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 04 Gru 2016
Posty: 180
Skąd: Orzesze

Wysłany: 2018-01-08, 21:12   

Robcio co do smaku to się nie zmienia, ale konsystencja po rozmrożeniu - taka ciapka :P Polecam napój : arbuz do tego sok z cytryny , trochę miodu i woda mineralna zmiksować <mniam>
 
 

Robcioo 



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 1620
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 2018-01-10, 23:50   

Czyli Lemonek masz rozwiązanie - mrozić i robić z tego owocowe smoothie.

Haha - znalazłem sposób na...chipsy z arbuza!

"Arbuza pokrój na trójkątne plasterki około centymetrowej grubości. Odkrój skórę i usuń pestki. Plastry rozłóż w koszykach, zostawiając między plasterkami odstępy. Włącz najsilniejsze suszenie przez 6-12 godzin. Potem odwróć plastry na drugą stronę i susz je kolejne 6-12 godzin. Jeśli suszysz arbuza po raz pierwszy, sprawdzaj postępy (w niektórych suszarkach wystarczy 12, a w innych 24 godziny). Arbuz powinien być po wysuszeniu nadal czerwony, nie brązowy.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku lub słoiku w lodówce."
_________________
Pozdrawiam:
Robson
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak


www.cytrusy.net.pl

Chcesz zareklamować swoją stronę na naszym forum skontaktuj się z Administratorem

Polecane miejsca w sieci - LINKIPortal - newsy www.cytrusy.net.pl

Strony o kwiatach  Strony o roślinach Ranking stron


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administratora