Wysłany: 2018-02-25, 23:44 Jak rozpoznać cytrusa który będzie szybciej owocował.
Witam. Posiadam sadzonkę grapefruita z której wyrosły dwie sadzonki. I teraz mam pytanie, jak rozpoznać tą sadzonkę która szybciej wypuści kwiaty i jak odczepić ją od tej dzikiej ? Z góry dziękuje za pomoc.
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-02-25, 23:54
Witaj na forum.
Teoretycznie według wielu wpisów, nie potwierdzonych dowodami (albo ja przynajmniej na takie nie trafiłem) zakwitnie szybciej ta, która jest słabsza. Oczywiście mamy tu dowody na zakwitanie pestkowców nawet po roku, jednakże nie przypominam sobie, by ktoś robił eksperyment z wielozarodkowymi siewkami. Jeżeli chodzi o rozdzielenie to na spokojnie można to zrobić jak wykształcą minimum drugie piętro liści właściwych.
Edit:
A jednak to była wielozarodkowa - tylko która?
Owocu też nikt z takich pojedynczych kwitnień się nie doczekał,a w następnych latach już nie kwitły. Takie teorie często mówią, że zmusi się cytrusa do kwitnienia, podając go stresowi fizjologicznemu.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".