W tym roku postanowiłem spróbować trójkątnych pułapek feromonowych na owocówkę śliwóweczkę. Pułapki działają na zasadzie takiej, że przyciągają samców, udając samice. W sadzie używa się ich do monitorowania lotu motyli, używając jedną pułapkę na 1ha sadu, na działce mogą być używane jako pułapki, jedna pułapka na jedno drzewo.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-04-22, 22:37
Ale że jak wpadną tam do środka, to później co? czy jak?
Tak wygląda efekt końcowy, teraz trzeba wyczyścić pułapkę pincetą,przeliczyć ile tego było i ocenić,czy jest potrzebny oprysk,czy nie.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-05-03, 13:58
Widziałem ostatnio coś podobnego na kasztanowcach, które niszczone są przez Szrotówka. Generalnie w poprzednich latach były stosowane jakieś lepy, owijane wokół drzewa, w tym roku te "domki". Jakaś nowa metoda? Z ciekawości kilka takich pułapek obejrzałem w środku i faktycznie sporo tego tam wpada. Center, u Ciebie też tego full! Będzie oprysk?
Jak jest full to trzeba zrobić oprysk,2 tygodnie od początku rozpoczęcia lotu. Nie myślałem, że aż tyle się złapie.w ostatnim tygodniu złapało się ok 60 samców na jedną pułapkę, a próg jest 10 samców na jedną pułapkę.