Center moje liczi w zimie mają niższą temperaturę i nie suszy ich kaloryfer, w lecie natomiast mają warunki takie jak bawełna (w końcu obok siebie rosną), czyli wysoka temperaturę, regularne podlewanie i częste zraszanie. Robcioo nie wiem czy mi aparat obejmie
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-07-06, 22:09
janek123 napisał/a:
Robcioo nie wiem czy mi aparat obejmie
Tego się domyślałem. jestem pod wielkim wrażeniem Twojego dorobku. Szacunek i dużo szczęścia w uprawach!
Nie z rambutanem wszystko ok. Już zauważyłem jaki ma cykl rozwoju liścia. Najpierw liść jest różowy, później kremowy, później jasnozielony, a dopiero po tym ciemnozielony. Liście które widać na zdjęciu są w ostatniej fazie utwardzania. Najpierw ciemnozielenieją nerwy i czubek liścia, potem reszta. Liczi tradycyjnie na parapecie, a rambutan po namyślę chyba jednak w growboxie.
[ Dodano: 2019-02-03, 15:02 ]
Kolejną zimę przetrwało niemal "nienaruszone" :
[ Dodano: 2020-07-02, 16:44 ]
Witajcie
Moje liczi obecnie ma się świetnie. W zeszłym roku postanowiłem wynieść je do szklarni. To była fatalna decyzja. Nie wiem co mi przyszło do głowy. Liście w szklarni okropnie schły, a do tego nie wyrósł ani jeden nowy listek! Czyli wychodzi na to, że liczi nie cierpi słońca i wysokich temperatur, woli chłodne, cieniste zacisze domu. Na zimę schowałem do growboxu. Postawiłem pod lampę i od razu liczi zaczęło wypuszczać czerwone przyrosty. Później zdecydowałem się, aby je nisko przyciąć bo rozpoczęło ogałacać się z liści od dołu (zrobiła się z niego taka "pała" z pióropuszem liści na czubku). Obecnie na parapecie po przycince rośnie błyskawicznie.
Aha no i chyba tytuł wątku nieaktualny, bo jakby nie patrzeć to liczi ma już 8 lat ...
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.