Hejo, niedawno skończyłem szczepienie mandarynki. Nie mam pojęcia jaki to gatunek, ale kwitła. Podladką jest mandarynka z pestki a zarazem kwitnąca mandarynka. Zaraz posiada dwa oczka. Podcialem listki do połowy. Szczepienie robiłem metoda V . Czekamy na efekty. Przepraszam za jakość zdjęcia ale i tak nie ma za bardzo na co popatrzeć hehe. To wina po części folii.
Wszystko zerwałalem z podkładki, mam nadzieję, że to nie za pozno i żadnego wpływu na sukces szczepienia nie będzie to miało bo już minęło z 12 godzin od szczepienia.
[ Dodano: 2019-04-23, 07:43 ]
Dzisiaj mija piąty dzień od szczepienia. Wszystko jest nakryte reklamówka i ściągam ja co dwa dni na 20 / 30 min. Dzisiaj znów be de ściągał. Jak na razie wszystko wygląda ładnie i jest zielone. Także myślę, że jest nadzieja!
[ Dodano: 2019-05-05, 11:01 ]
Hejo kochani. Tak na dzień dzisiejszy wygląda szczepienie.
Nie mogłem złapać lepszej ostrości tym kalkulatorem. Przykro mi.
No Oki. Jutro jak będę odsłaniał to wyrwę. Odsłaniam co dzień na 20 / 30 min od trzech / czterech dni. A tak odsłaniałem co dwa dni tez na około pół godzinki.
[ Dodano: 2019-05-10, 19:38 ]
Mała aktualizacja kochani
Ostatnio zmieniony przez Okarynek1 2019-05-10, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze Okarynku, musze przy okazji powiedzieć, że trochę gałązek od Ciebie mi padło, a staram się jak mogę. Wietrze, podlewam wywarem z wierzby. Robie nowe wywary nic nie gnije, nie pleśnieje. Jedne gałązki wypuszczają pączki i nawet listki a inne padają. A są w jednej doniczce. Może coś się przyjmie... bardzo na to licze
Ja używam Clonex sprawdzony ukorzeniacz,nie ważne czym aby skutecznie.Coś się dzieje i na moim szczepieniu.Cytryna Zagara Bianca,podkładka pestkowiec Skierniewicka a druga Trifoliata.
_________________ Lepiej milczeć i być uważanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
No super, chwal się musze pomyśleć o tym ukorzeniaczu co proponujesz. Ze szczepieniem jest łatwiej niż z ukorzenianem moim zdaniem. Chociaż moje mandarynki, które sie ukorzeniaja mają się dobrze. Zaktualizowalbym, ale to nie ma sensu by wyglądają jak wyglądały hehe
To prawda,są gatunki cytrusów trudne do ukorzenienia,albo wręcz nie możliwe osobiście wolę szczepienie.Tylko problem podkładki wolno rosną,moim zdaniem dobra podkładka wyrośnie,za trzy latka ale warto czekać.
Pokarzę swoje szczepienia w swoim czasie.
Proszę cierpliwie czekać
_________________ Lepiej milczeć i być uważanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czekać na pewno będę, ale jak z tą cierpliwością... hehe to nie wiem . A z tymi gatunkami.. właśnie o dziwo nawet te z jednego gatunku od Ciebie niektóre padają a niektóre właśnie się dobrze mają. No cóż. Będzie trzeba jeszcze trochę zaczekać. Czas pokaże. Jak będzie coś ciekawego się działo to na pewno pokazażę :d
[ Dodano: 2019-05-12, 10:10 ]
Zdjęcia z dzisiaj. Hehe. Kolejne za dwa tygodnie. Powiedzcie mi ile je trzeba trzymać pod folią, bo ściągam folię-reklamówkę co dzień na pół godziny. Kiedy będzie można ściągnąć na dobre?
[ Dodano: 2019-05-16, 12:44 ]
Kochani, ponowie pytanie. Jak długo muszę trzymać te roślinkę pod folią?
Oki. A ja wyraźnie przeczytałem. Chciałem wykluczyć ewentualną, przypadkową pomyłkę.
[ Dodano: 2019-05-24, 15:42 ]
Kochani. Zobaczcie na te młode listki, myślicie że one mają być takie blade? Dodam, że roślinka matczyna też świeże miała takie blade.
Ostatnio zmieniony przez Okarynek1 2019-05-24, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
A ja wiem... Nie mam zielonego pojęcia. Rosła w tym mandarynka z pestki i też miała kiepskie listki przed szczepieniem dlatego ją ściachałem. No na pewno nie jest to specjalistyczne podloze dla cytrusów. Wiecie jak to jest. Się wsadza pestke byle gdzie.
Podlewaj Biohumusem i zbiegiem czasu,listki dostaną barwy.Złapie więcej słońca i dostanie wigoru moim zdaniem i tak ładnie rośnie
Daj cytruskowi czasu i możesz być dumny z udanego szczepienia.
Jak chcesz być bardziej pewny możesz zostawić, ale potem musisz bezzwłocznie zdjąć, bo zacznie blokować rozrost w tym miejscu i możesz doprowadzić do śmierci rośliny, jakby był za długo tak trzymany.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".