Witam , posiadam ten okaz od października tamtego roku zakupiony z marketu , , na zimę opadły wszystkie liście , teraz lekko zazielenił sie ale juz nie tak jak w stanie zakupu , czy powinienem go przesadzić , jeśli tak to w jakim okresie i jak najlepiej aby nie uszkodzić korzeni , bo ma strasznie duzo az nad powierzchnią ziemi sie taki spiek ich zrobil
Ostatnio zmieniony przez Okarynek1 2020-01-20, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Możesz wymienić ziemie i trochę przyciąć. Fikus wymaga systematycznego, ale umiarkowanego podlewania. Powinien mieć jasne stanowisko, ale osłonięte przed bezpośrednim słońcem. Lubi też zraszanie.
Ok jaka ziemie dać zwykła ogrodnicza może być czy specjalistyczna do drzewek bonsai , drzewko było z marketu wiec ma ziemie torfowa
często zdarza mi się na ziemi pojawiać pleśniawka to chyba od wilgoci co wtedy robić , słyszałem ze posypywać zimie cynamonem lub roztworem z niego
[ Dodano: 2019-06-12, 10:41 ]
pisales o przycieciu tych suchych pedow a co z kozreniem , tez sie go jakos przycina , wstawia do wody po wyjęciu z wody widziałem tak na filmikach tajskich
Ostatnio zmieniony przez Okarynek1 2020-01-20, 18:24, w całości zmieniany 1 raz
Wyjmij całą bryłą korzeniową, wstaw do nowej nieco większej doniczki, wcześniej daj na dno drenaż i podsyp nieco "ziemi" aby pasowało do poprzedniego poziomu sadzenia, dosyp po bokach i gotowe.
Tnij jak sam uważasz, ja nie cięłam korzeni... Ziemia może być zwykła uniwersalna.