Witam
Ostatnio kupiłem sobie sadzonkę pieprzu górskiego.
Jest to roślina z rodziny winterowatych. Pochodzi z australijskich chłodnych, umiarkowanych lasów deszczowych. Dorasta do 1,5m. Ma wiecznie zielone, błyszczące, ozdobne, aromatyczne liście stosowane jako przyprawa podobnie jak liść laurowy. Młode przyrosty pięknie czerwone. Kwiaty zebrane w grona, białe. Po zapyleniu tworzą czarną jagodę, którą używa się jako zamiennik pieprzu czarnego. W lecie bez problemu może, a nawet powinno stać na zewnątrz. Jeśli chodzi o zimowanie to generalnie wytrzymuje do - 15 stopni C, ale lepiej zimować w jakimś chłodnym garażu, piwnicy z temperaturą nieco powyżej 0 stopni C.
Roślinka którą kupiłem miała nawet kwiat :
Hodujecie taki pieprz?
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.
Nie za dobrze. Strasznie sypał liśćmi i zmarniał tak, że wyciąłem mnóstwo gałązek. Robiłem wszystko co mogłem, a on tylko kaprysił i sypał liśćmi. Obecnie ma się licho i zimuje tj. przebywa w nie ogrzewanej szklarni, zadołowany w gruncie. O dziwo na szczytach pozostałych pędów widać jakieś nabrzmiałe pąki, więc jest nadzieja. Może będzie kwitł?
No nie narzekaj bo nie wygląda źle.Bardzo ładny krzaczek się tworzy. A to że musiałeś wyciąć parę gałązek to trudno. No cóż, człowiek uczy się ba błędach.
_________________ Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez krótką chwilę, upij się; jeżeli długo, zakochaj się; jeżeli zawsze, zacznij uprawiać ogród...