Igliwie - całe gałązki i młody odrost...w moim przypadku to jeszcze przelanie ale i powyższe przyczyny też wystąpiły nieco, ogólnie to w dół jest łysy Ale co tam jeszcze odrośnie coś.
Wysłany: 2010-10-31, 23:17
Dla mnie jest to choroba grzybowa, ale dobrze by było sprawdzić pod mikroskopem czy widać grzybnie.
Spróbój profilaktycznie opryskać "Score", nie jestem pewny czy pomoże na ten rodzaj grzyba ale warto spróbować. Ogranicz zraszanie,
Co do temperatury i światła- moją aurakaria rosnie z dala od okna w dość gorącym miejscu, nie jest wcale zraszana i nie mam problemu ze zrzucaniem igieł.
(jak zrobię zdjęcia to napisze własny temat )
_________________ To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące.
Jakiś czas temu właśnie kupiłem pałeczki takie antygrzybowe i widać znaczną poprawę ... jeszcze tylko czasem coś małego białego czasem pobiega po ziemi i to muszę tez zwalczyć
_________________ Fanatyczny Fan F1
Czarodziej [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-01, 05:15
To zapewne skoczogonki, Nomolt lub Actellic w dawce 1 ml na 0,75 l wody i podlej tym roślinę.
Ostatnio zmieniony przez 2010-12-19, 05:38, w całości zmieniany 1 raz
Czarodziej [Usunięty]
Wysłany: 2010-12-19, 05:39
Bardzo mnie to cieszy że zaczęła rosnąć, martwi mnie tylko to gdzie ją twoja żonka ustawiła, napisałem o tym w temacie o twoim bananowcu bo tam wspomniałeś gdzie ją postawiła.
Ehh niedobrze, słyszałem jak przed chwilą żona już szczerzy zęby na doniczkę po niej
_________________ Fanatyczny Fan F1
Czarodziej [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-17, 07:41
Przytnij te schnące gałązki opryskaj Dithane w dawce 0,2% a po dwóch dniach przez kolejne pięć zraszaj codziennie igły siarczanem magnezu (dwie płaskie łyżeczki na 3 l wody). Żonce powiedz że może zapomnieć o doniczce po araukarii bo ona będzie w niej rosła jeszcze długi czas.