Mój wakacyjny gatunkowiec zaszczepiony na pestkowcu.
tem w woreczku to Cleopatra
Cytryna "feminello"
Cytryna z Ukrainy podobna do Skierniewickiej ale liscie sporo mniejsze
_________________ Lepiej milczeć i być uważanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Józefie podobnie myślałem roślina mateczna była sliczna szkoda że foty nie zrobiłem mam jeszcze jednego gatunkowca,dwie mandarynki i kradziony zraz z Ukrainy
ten był kradziony
tego dostałem od Czarodzieja
Jeszcze jeden jest za mały na foto to mała Cleopatra.
_________________ Lepiej milczeć i być uważanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Nice ta zieleń to siła podkładki pestkowej mam dwa gatunkowce na pestkowcach,rosną wyśmienicie i jednego na Skierniewickiej ukorzenionej te są marnego zdrowia
To szczepienie było wykonane dwa tygodnie wcześniej,były listki bardzo delikatne jak kryształ i odpadły ale wyrastają nowe.
Wysłany: 2011-09-27, 20:37
Jak dla mnie bomba ,ladnie sobie radza.Ja z uwagi ze teraz malo czasu mam zaniedbalam szczepienia,jedynie ukorzeniam.Moze w weekend cos sprobuje zaszczepic,mam pestkowcow wiec pocwicze a noz sie znowu uda
Tej mandarynki co tam u góry była to zmieniła kolor i koniec żywota a liczyłem bardziej na tą wysoko co sobie listki miała a brakło sił podkładką jest ukorzeniona Skierniewicka słaba jest odetnę tego badyla
a może mi ktoś sprzedać kilka rad odnośnie szczepienia? Jakie podkładki, co się nadaje, w jakim okresie szczepić? Mam kilka sporych cytrusów, ale niektóre rosną wyraźnie gorzej od innych i chciałbym trochę poeksperymentować. Mogę prosić o wsparcie?
_________________ B.I.B.L.E. - Basic Instructions Before Leaving Earth
Najlepszą podkładką jest cytrusik (pestkowiec) a czas to,od maja od sierpnia ale obie roślinki muszą być w fazie wzrostu w tym czasie są szanse że szczep się przyjmie i będą młode cytruski
a jeśli mam już stare kilkunastoletnie cytryny to da się doszczepić do nich np limonkę albo mandarynkę? Szczepimy do części zielonych czy zdrewniałych? Czym owijać połączenie gałązek?
_________________ B.I.B.L.E. - Basic Instructions Before Leaving Earth
Czarodziej [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-17, 18:02
shizz, poszperaj na forum są tematy o szczepieniu, nawet filmy z pokazanym szczepieniem.
Wysłany: 2012-01-17, 22:07
Horvat ale mi na honor nacisnales noo sieweczki mam no problema ..tylko poczekam jeszcze bo jeszcze mi padnie to co zaszepie a tego moje serducho by nie przezylo,w koncu niby wiosna u mnie ale kto to wie obecnie w nocy mam pierwsze przymrozki w oranzerii zimno jak choroba.
Okarynku i co odciales?Mnie by serducho krwawilo.
Skierniewickie zaczynaja kielkowac dzieki jeszcze raz mam u Ciebie dlug taki jak stad do Polski .
Wysłany: 2012-01-18, 22:24
O takich cudach to ja moge tu zapomniec,oni tu maja tylko kalamondyny i cytryny ,finito.Poki co jest o.k. tylko wyciaga mi sie do sloneczka wiec pierwsza tura stoi w najjasniejszym punkcie oranzerii.
O takich cudach to ja moge tu zapomniec,oni tu maja tylko kalamondyny i cytryny ,finito.Poki co jest o.k. tylko wyciaga mi sie do sloneczka wiec pierwsza tura stoi w najjasniejszym punkcie oranzerii.
Nice ostatnio wybrałem pestki Skierniewickiej było 85szt kiełkowanie się zaczeło okarynkowi odbiło
Mirek same szczepienia nie jest żle,tylko potem gatunkowca utrzymać w dobrej kondycji zobaczymy za rok jak się losy potoczą to szczepienie jest nisko a przewodnikiem jest Lima.
Cudeńko! Okazało się już kim jest tajemnicza "Ukrainka" ?
Miniaturki dalej mi nie działają na klik, ale już wiem jak je oglądać.
Trzeba kliknąć prawym klawiszem myszki na "otwórz grafikę w nowej karcie", usunąć "m" w adresie tuż przed kropką i voila (przynajmniej u mnie)
_________________ Give a man a fish, and you'll feed him for a day. Give him a religion, and he'll starve to death while praying for a fish.