Wysłany: 2011-03-26, 15:09 Magnolie Nicegarden
Dzieki kolezance z cieplej Italii nie musze imienia wymieniac jestem w posiadaniu nasionek magnolii.Wysialam 15 sztuk, na razie wzeszly tylko dwie,w tym jedna chyba nie da rady z tego co widze.Czekam na kolejne maluszki
Wysłany: 2011-03-26, 15:32
Blue ..oby ,wyszla szyjka drobna i ja przysuszylo mimo ze nawilzam (moze moj blad moglam nakryc czyms),a teraz wychodza listki i widze juz ze szyjka nie da rady...no chyba ze zdarzy sie cud .
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 04 Kwi 2010 Posty: 9897 Skąd: Prato - Italia
Wysłany: 2011-03-26, 16:48
Już wiem! Ja ci wyślę ten cały kilogram rozmaitych nasionek co mam, wykiełkują u ciebie i potem mi je odeślesz! U mnie ani widu ani słychu. Nic jeszcze nie ruszyło...
Wysłany: 2011-03-26, 23:18
Ewa chyba musimy tak zrobic bo naprawde nie wiem czemu tak jest az mi sie przykro robi .Normalnie wysle Ci juz gotowe siewki jak przezyja ,potraktuj mnie jak taki czasowy inkubator .
Wysłany: 2011-03-27, 11:53
Nie musi Ci być przykro. Ja sie raczej indyczę, że mnie nie wychodzi, a nie że innym wychodzi. Aż taka zawistna świnia to nie jestem.
I chyba jednak są miejsca gdzie roślinki lepiej rosną i gdzie gorzej, a gdzie w ogóle zdychają. U mnie na samym jednym wschodnim balkonie jest takie miejsce gdzie nic nie chce rosnąć, a wyrośnięte marnieje i zdycha. Coś qrczę jest na rzeczy...
Wysłany: 2011-04-23, 19:01
No wiec tamta magnolia odeszla z tego swiata ale mam obecnie sztuk 3 na fotce sa dwie bo trzecia wyrosla wczoraj a dzien fotografa mialam w tamtym tygodniu:
A próbowałaś wysiewać je na wacie? Jeśli oczywiście masz jeszcze nasiona. Kiedyś zastosowałam taką właśnie metodę i ładnie wzeszły. Niestety za późno przesadziłam je do ziemi i wszystkie padły...
Trzymam kciuki za pozostałe:)
Wysłany: 2011-04-24, 20:32
To fakt rosna dosc dlugo i sa kaprysne ,caly czas sie o nie boje..na wacie nie probowalam i chyba nie bede,bo dosc ladnie sobie poradzily w ziemi.Wzeszlo 5 sztuk ogolem jakby tak policzyc od samego poczatku.
Wysłany: 2011-07-22, 21:53
Magnolie maja sie swietnie rosna naprawde ladnie,sa juz 2x wieksze,fotek nowych nie mam,bo stoja w szklarni a ja o tej porze nie wyjde na ogrod bo mnie wilkolaki zjedza
Wysłany: 2011-07-23, 06:32
Ja też nie wychodzę, ale nie ze względu na wilkołaki tylko na tłumy ludzi co tę akurat porę upatrzyly sobie na tzw. wieczorny spacer. Grupki stetryczałych staruszków, watahy rozwrzeszczanych małolatów, ludzie wyprowadzający wysikać psy... Dobrze że to wszystko nie łazi tuż obok bloku, tylko w niejakim oddaleniu od okien... Ale i tak żeby wyjść muszą przejść pod oknami. Ja mam balkony parterowe i nawet sobie spokojnie na balkonie ze szklaneczką napoju nie można wieczorkiem posiedzieć, bo każdy taki upiornie sympatyczny i dobry wieczór musi powiedzieć i od razu zagadać, a ja nie zawsze mam ochotę gadać o niemożliwym upale, o ostatniej nawalnicy deszczowej, o złodziejach w rządzie, o piłce nożnej albo wreszcie o tym co zrobiłam na obiad dzisiaj i co planuję jutro...
Wolę posiedzieć na forum i to wcale nie jest pseudoreklama, tylko alternatywy niet.
Wysłany: 2011-08-13, 10:54
Sluchajcie najpierw staly na parapecie w lazience,pozniej przenioslam do szklarni bo parapetu potrzebowalam na ukorzeniane cytrusy.Moze ona lubia cieplo szklarni..bo jak to wytlumaczyc.Nie rosna w oszalamiajacym tempie ale jakos daja sobie rade co mnie bardzo cieszy.