Mimo iz daleko mi do ekspertow z naszego forum to nagralem na prosbe paru uzytkownikow naszego forum krotki film ze szczepienia. Mozna ten temat rozwijac i dodawac kolejne filmiki by pokazac jak to sie robi, lub co sie robi zle.
To moj pierwszy filmik, wiec z gory sorki za zla ostrosc. Filmik w 2 czesciach bo mi bateria padla. Nie zwrocilem uwagi, ze byla juz prawie wyczerpana.
Gosiu ważna jest też długość szczepienia. Zraz wciskamy w podkładkę na głębokość nie mniejszą niż 3 cm. Całość musi być chroniona przed utratą wilgoci woreczkiem nylonowym lub pojemnikiem.
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 1265 Skąd: Żywiec
Wysłany: 2011-05-19, 13:43
jozef1952 napisał/a:
Gosiu ważna jest też długość szczepienia. Zraz wciskamy w podkładkę na głębokość nie mniejszą niż 3 cm.
Józefie taka długość szczepienia nie jest konieczna, a nawet jest praktycznie niewykonalna gdy szczepimy cienkie zrazy na podkladkach z siewki metodą V. Owszem, przy szczepieniu grubszych komponentów i np na przystawkę to im dłuższe miejsce szczepienia tym lepsze zrastanie i mozliwość ustabilizowania zraza w miejscu szczepienia.
Ja w metodzie V robię nacięcie około 1,5-2cm.
jozef1952 [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-19, 18:53
Ja przekraczam 3 cm. Jak zauważyłaś im dłuższe tym lepsze.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 1338 Skąd: Berlin
Wysłany: 2011-05-19, 19:10
Agnieszka Co. napisał/a:
Ja w metodzie V robię nacięcie około 1,5-2cm.
To tak jak i ja
jozef1952 [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-19, 20:28
Szanse na dobre odżywienie, czyli przyjęcie się zraza wzrastają proporcjonalnie do długości szczepienia. Zbyt krótkie może spowodować jego odrzucenie. W przypadku cieńkich gałązek jest to trudne do osiągnięcia.
Wysłany: 2011-05-21, 14:14
No jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie Mam juz 2-gatunkowca, 3-gatunkowiec to jeszcze ciekawsze zjawisko
jozef1952 [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-21, 15:33
Mój 10-cio gatunkowiec pada. Po kolei czernieją gałązki. Myślę, że cztery gatunki to na razie jak dla mnie wystarczająca ilość. Za chwilę wstawię fotki mego czterogatunkowca.
Wysłany: 2011-05-21, 15:42
zostawie ja dopoki inne sie nie zrosna.
jozef1952 [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-21, 15:59
Ewka wstawiła kiedyś wspaniały filmik, jak starszy Włoch szczepił w ten sposób ucięte stare drzewko cytrusowe. Jestem pod wrażeniem tego co robił. Ja nie odważyłem się, aby w ten sposób szczepić. W przypadku niepowodzenia, najprawdopodobniej traci się roślinę macierzystą. A ma ona przynajmniej kilka lat.
Wysłany: 2011-06-05, 21:46
Ewo cierpliwosci. Moje szczepienie z drugiego filmiku (z wielogatunkowcem), ktore ma juz kolo miesiaca, nadal nie "zaowocowalo". Zraz grapefruita sie poddal, pomarancza i cytryna narazie zielona, ale nic poza tym.
Jak sie te 2 przyjma to G. zaszczepie metoda oczkowania ...to bedzie moje pierwsze takie szczepienie i kolejny filmik
Wysłany: 2011-06-05, 22:23
Szkoda ze dopiero teraz obejrzalam filmiki.Maz sie napalil i powiedzial ze bedzie cial kazdego pestkowca w domu .Ja juz widze jakie bledy popelnialam,zbyt plytko nacinalam.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Gru 2011 Posty: 825 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-27, 22:44
Mam parę pytań, wprawdzie daleko mi do tego ale trzeba się powoli przygotowywać
Czemu się usuwa liście ze zrazów? Po to żeby widać jeśli się przyjał czy nie?
Czy to jest tak, że po zaszczepieniu rośnie tak jakby tylko gatunek zrazu? (Oczywiście zakładając, że podstawka nie puści czegoś) A przy większych drzewkach gdy się szczepi zraz na jednej gałązce to tak jakby była jedna gałąź rosnąca innego gatunku? Czy po szczepieniu zrazu z owocującej cytrny na np. młodym pestkowcu czeka się krócej na kolejne owocowanie czy drzewko musi tak samo dojrzewać przez te 5-6 lat?
I czy jest jakiś ogólny wątek o rodzajach szczepień, ich plusów i minusów i wielogatunkowości gdzieś na forum? Bo szukałem a ciągle się napotykam na próby poszczególnych osób i choć jest to wszystko ciekawe to jednak trochę mi podstaw brakuję i nie wiem czy szukać tutaj czy gdzieś na necie Oczywiście jeśli jest i są odpowiedzi na powyższe pytania to nie trzeba się rozpisywać
A tak na koniec to świetne filmiki, myślę że się przydadzą za jakiś czas