Oto mój bananowiec MUSA TROPICANA.
Tak było napisane na przywieszce.Kupione w Biedronce po przecenie za 9zł.Kupiłem 2 szt.
Stoją na dworze.Wypuszczają mnóstwo nowych bananków.
Mam już kilka w nowych doniczkach.
Przez 1,5 miesiąca urosły i mają teraz 50cm.
Przedstawiam zdjęcie jednego z nich.
Wysiałem 2 tygodnie temu nasiona bananowców Musa Skimmensis i Esente Glaucum po 5szt.
Miałem nadzieję że choć po jednym mi wzejdzie i radość wielka wczoraj skiełkował Glaucum a dziś jeden Skimmensis(po około 2 tygodniach) Jutro jak znajdę chwilkę czasu to wstawię zdjęcia.
Przedstawiam moje nowe banany które wykiełkowały u mnie z nasion
Ten mniejszy to Musa Skimmensis a ten większy to Esente Glaucum oba wykiełkowały 3 tygodnie temu.
Przedstawiam zaległe zdjęcie mojego bananowca E.Glaucum z nasion.
Bananowiec ma 40cm a przypomnę że skiełkował 23.12.2011 czyli ma dopiero 2 miesiące (niecałe)
Rośnie jak szalony więc musiałem mu dać większy domek.
Dla porównania wielkości komórka.
Przedstawiam tegoroczne przyrosty:
Ten duży to Ensente Venticosum Maurelli a te 2 poniżej to Musa Sikkimensis RED TIGER oraz Musa Basjoo.
Maureli kupiłem w kwietniu małą sadzonkę wielkości puszki od piwa a te 2 wyrosły mi z nasion.
Tak jak w przypadku obydwu Musa będziesz musiał trochę dmuchać i chuchać by w pełni dobrze przezimowały (nie wyglądają na bardzo mocne), tak w przypadku Ensete jest wyśmienicie bo prezentuje Ci się bardzo zdrowo (Ensete więcej problemów przysporzy Ci za dwa lata, oczywiście będzie to bardzo miły problem z jego wielkością)
No właśnie teraz tylko przezimować.Mam nadzieję że się uda.Bo nie mam doświadczenia z zimowaniem tych gatunków bananowców.Moje Musa Acuminata nie zimowałem tylko stały w domu i mniej je tylko podlewałem.