Hodowlą roślin owadożernych zajmuję się od kilku lat. Miałam różne gatunki, ale ze względu na brak miejsca ograniczyłam się do kapturnic, bo w tamtym roku zrobiłam sobie torfowisko
Mam też dużą kolekcję pływaczy. Gdy zakwitną parapet wygląda jak kwitnąca łąka. W oczku wodnym zadomowił się nasz rodzimy pływacz Utricularia vulgaris.
I trochę zbieraniny
_________________ Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez krótką chwilę, upij się; jeżeli długo, zakochaj się; jeżeli zawsze, zacznij uprawiać ogród...
Wysłany: 2010-04-30, 21:14
Krysiu podziwiam :-D ,zaskakujesz mnie ilością roślin a owadożerne to dla mnie swego rodzaju nowość więc ja się tu kochani rozwijam .Jakie robale pożerają jeśli można spytać?I niech ktoś mnie pouczy jak one łapią te biedne stwory?Przylepiają się do liści mniemam?
Pożerają wszystko co się da, oczywiście rozsądnych rozmiarów - muchy, komary, pająki itp.Jak łapią, to zależy od gatunku. U rosiczek przyklejają się do liścia i są rozpuszczane przez soki trawienne.
_________________ Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez krótką chwilę, upij się; jeżeli długo, zakochaj się; jeżeli zawsze, zacznij uprawiać ogród...
Zwykle jakieś małe owady(mucha). Jeśli jakiś owad wpadnie do kapturnicy, do tej rurki, to tam jest taki płyn, coś jak kwasy trawienne, a dalej to wiadomo ;-) Inne jak muchołówka to łapią owady w pułapki, które maja 6 włosków czuciowych. Gdy się je poruszy to pułapka zamyka się i zaczyna trawić zdobycz. Tam nawet na jednym zdjęciu widać w pułapce muchę.Krysiu karmisz pływacze czy raczej nie?
krysia63, na pewno nie łatwo uprawiać jest ten gatunek rośliny. A choćby ze względu na to, że trzeba dbać o dwa gatunki naraz. Epifity to przecież rośliny rosnące na innej roślinie, ale nie prowadzące pasożytniczego trybu życia. Korzystają z innego gatunku jako podpory, a odżywią się samodzielnie. Wyrastają w miejscach, gdzie gromadzi się martwa materia organiczna (np. w kącie gałęzi/pędu) lub osiedlają się na pędach innych roślin, a składniki odżywcze i wodę pobierają z powietrza lub opadów. krysia63, czy hodujesz Pływacza na Torfowcu? ;-)
Jestem zarejestrowana na forum o owadożerach, i przeglądając listę roślin hodowców zauważyłam że mało kto hoduje te pływacze. Swoje sprowadziłam z Czech by sprawdzić,czy faktycznie są takie trudne w hodowli. No i okazało się że ta hodowla to pikuś, wcale nie trzymałam ich w terrarium, stoją sobie po prostu na parapecie .