Dołączył: 03 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: Stary Sącz / Nowy Sącz
Wysłany: 2013-02-03, 14:24
Ładne okaz. Obserwowałem tą aukcję i przyglądałem się zdjęciom, jak dla mnie to on wygląda na siewkę. Z tego co wiem to grapefruit ciężko się ukorzenia, dawniej nawet próbowałem ukorzenić i niestety się nie udało ... Jedynie co to szczepienia się udały.
O faktycznie to "ten" grapefruit something - gratuluje wygranej (zastanawia mnie osoba c...v uczestnicząca w welu aukcjach tego użytkownika, a widzę, że i u Ciebie "podbijała")
Ja wyhaczyłem od tego sprzedającego mandarynkę modesta - czasem dowiadujemy się wcześniej, przez "wymiane informacji". Wiem, że do "obecnie mojej" mandarynki something się też przymierzała
Sprawdzić czy to siewka można prosto - podczas przesadzania będzie chyba widać jaki jest system korzeniowy, czy ukorzeniany, czy "siewkowy".
_________________ Mandarynka - Rubino Rosso, (w planach Cleopatra), Kumquat - Kucle i Fortunella Margarita, Pomarańcza - Sinensis, Cytryna - coś jest, Kalamondyna - też jest, Lima - się pozmieniało (coś pomyślę), Pomelo, etc. - nie.
Ja mam dwie mandarynki i wobec tego się do nich nie przymierzałam
Za to mam ochotę na grejpfrucika żółtego, bo grejpfruty mam tylko z pestki i to do tego tegoroczne
Od tego hodowcy dostałam też małego grejpfruta w formie gratisa, ale zdecydowanie on jest pestkowcem
Przesadzałam go już i nie zwróciłam uwagi na system korzeniowy, ale skoro kwitł.. No zobaczymy, mimo wszystko się cieszę, bo to ładny okaz. modesta, z tego co wiem to on wystawił grejfruta żółtego i też się nad nim zastanawiałam, ale chyba moje 'drobne oszczędności' się skończyły.
No właśnie ten sprzedający wystawił grapefruita żółtego, ktoś dał 10 zł, c...v dał 10,5 po czym aukcja została odwołana z powodu "uszkodzenia rośliny"
Obecnie jednak ta sama roślina jest licytowana z ponad dwa razy większą ceną ... zastanawiające ...
_________________ Mandarynka - Rubino Rosso, (w planach Cleopatra), Kumquat - Kucle i Fortunella Margarita, Pomarańcza - Sinensis, Cytryna - coś jest, Kalamondyna - też jest, Lima - się pozmieniało (coś pomyślę), Pomelo, etc. - nie.
On wstawił wszystkie roślinki na licytację od złotówki i jak dana aukcja nie osiągnęła ceny, która by mu się podobała to ją zakańczał kilka minut przed końcem, zrobił tak kilka razy, więc musiał go ktoś w końcu podkablować i teraz wystawił wszystkie na licytację, ale od pasującej mu ceny. Cieszę się, że zdążyłam kupić mojego grejfruta.
No ale cena grapefrui'cika też końcowo wyszłą "zacna"
Dobrze, że moja mandaryna tak nie "wywindowała" ... bo szczerze mówiąc, nie wiem czy bym ją wtedy kupił.
Ale faktycznie też teraz jestem ciekawy, bo też gdzieś już czytałem że grapefruit'a nie da się ukorzenić - chyba, że gość ma jakieś "cudowne" metody ?
Jak i czy pozostałe roślinki to faktycznie ukorzenione gałązki "z hiszpani" czy gałązki jakiejś siewki ... dowiemy się tego dopiero jak pokażą się (lub nie) kwiaty ... :
Z tego co słyszałam to nie da się ukorzenić pomarańczy, a grejfruta ciężko, z resztą kalamondynki też się ukorzenia bardzo długo, więc może wystarczy wytrwałość.
No może i faktycznie mi się pomieszało to ciężko/trudno z nie da się, to bardzo podobnie
Jak już ruszył to zapewne będzie pięknie rósł. Grapefruit'y są "mocne".
Mój niestety strajkuje, nie chce ruszyć, co mnie dziwi, bo zawsze "szalał".