Mój najnowszy nabytek: Roślina przyjechała do mnie wczoraj z wyprzedaży za niewielką kwotę. Posadzona do ziemi Compo dla cytrusów, podlana Rosahumusem, stanowisko wschodnie. Będzie podlewana i zraszana deszczówką. Mam nadzieję, że wypuści wszedzie nowe liście i będzie wyglądać lepiej niż teraz. Proszę forumowiczów o jakieś rady jak roslinę pobudzić do nowych liści ... Pozdrawiam
_________________ Mandarynka - Rubino Rosso, (w planach Cleopatra), Kumquat - Kucle i Fortunella Margarita, Pomarańcza - Sinensis, Cytryna - coś jest, Kalamondyna - też jest, Lima - się pozmieniało (coś pomyślę), Pomelo, etc. - nie.
Łba sobie uciąć nie dam, ale patrzę i patrzę na to zdjęcie, i coraz bardziej się rzeczywiście przekonuję, że wysłaliśmy Tobie pomarańczę a nie grapefruita
Tak czy owak - zadzwonimy jutro do Ciebie i przegadamy temat. jeśli potwierdzą się moje przypuszczenia szybko odkręcimy temat
a tymczasem życzę powodzenia w uprawie grapepomarańczy
PS. Fotograf dobrze prawi - daj jej trochę czasu, żeby przyzwyczaiła się do nowych warunków a potem sekator w dłoń i działaj.
Michał, popatrz na drugą fotke. Tam na dwóch listkach widać piękne duże i szerokie petiole jakie to citrus paradisi "ma w zwyczaju" posiadać. Obstawiam "grejfruta".
_________________ Mandarynka - Rubino Rosso, (w planach Cleopatra), Kumquat - Kucle i Fortunella Margarita, Pomarańcza - Sinensis, Cytryna - coś jest, Kalamondyna - też jest, Lima - się pozmieniało (coś pomyślę), Pomelo, etc. - nie.
na właśnie te liście z daleka wydają mi się trochę "pomarańczowe", ale może tak wyszły na zdjęciu.. Choć z drugiej strony rzeczywiście pomarańczowe powinny być trochę większe.
No dobra, nie psuję już zabawy i zostawiamy tą roślinkę jako grapefruit - może ten jeden owocek za kilka miesięcy rozwieje nasze "podejrzenia"
Dziękuję. Polecam się na przyszłość.
Mądrego ? No nie wiem, ale sympatycznego - ze skromności nie zaprzeczę. Horvat, uśmiałem się do łez.
aby rozwiać wszelkie wątpliwości wykonałem dokładne zdjęcia liści oto one:
Ponadto zwracam się do Was o poradę: czy lepiej cytrusy teraz trzymać na balkonie od strony południowej w pełnym słońcu i na noc zabierać do domu z uwagi na temp w nocy około 10-13 stopni -tak teraz robię. Czy lepiej dać do jasnego strychu o małej wilgotności powietrza ale temp w dzień około 35-40 stopni i tam je pozostawić cały czas bez ruszania i tylko podlewać i zraszać. Mam przyciąć całkowicie te dwie korony to wtedy wypuści nowe liście? Bez przycięcia nie da się, bo szkoda mi ich.
Dać na balkon i nie ruszać. Moje stoją i się mają dobrze. Właśnie od strony południowej. W nocy nic im się nie stanie.
Dobra wiec ostatecznie cytrusy daje na balkon i nie ruszam ich. Natomiast granat musze dać na strych , bo na bezpośrednim słońcu trochę liście się przypalily.
Mentor [Usunięty]
Wysłany: 2014-05-23, 04:21
Musisz go przyzwyczajać do słońca. Granaty w naturze rosną na ogół w pełnym słońcu.
Koledzy około 12.05.14r wsadziłem wszystkie cytrusy do ziemi Compo dla cytrusów, która podobno jest z nawozem na 4-6 tyg, moje pytanie brzmi czy mogę dać nawóz w granulkach z naszego sklepu czy lepiej poczekać?
pablo_ns, poczekaj trochę. Daj roślince przyzwyczaić się do nowego podłoża i gdzieś w połowie czerwca dodaj "kuleczki". Zbyt duża dawka nawozu nie jest wskazana.
Dziś dokładnie oglądałem roślinę i wypuszcza tylko jeden liść, przyciąć jej te dwa wierzchołki czy dalej czekać i za tydzień dać nawóz w granulkach? Ma być w pełnym słońcu czy w cieniu? Jak ją pobudzić do nowych liści? Aktualnie zrzuciła małe owocki :-(
Koledzy około 12.05.14r wsadziłem wszystkie cytrusy do ziemi Compo dla cytrusów, która podobno jest z nawozem na 4-6 tyg, moje pytanie brzmi czy mogę dać nawóz w granulkach z naszego sklepu czy lepiej poczekać?
Pablo cały czas wszyscy Ci piszą żebyś czekał z nawozem a Ty mimo wszystko ciągle chcesz dogadzać roślinie. Poczekaj jeszcze bo zamiast dać jej "kopa" by rosła dasz jej kopniaka i ona Ci zmarnieje. Nic się roślinie nie stanie jak dasz jej nawóz nawet pod koniec lipca. Ona się może jeszcze aklimatyzować do nowego domku tym bardziej, że z nią "biegałeś" na balkon i do domu także ja bym się nie śpieszyła z nawożeniem i przycinaniem bo pewnie już była przycięta w tym roku. Musisz nauczyć się cierpliwie czekać
Pozdrawiam
Tak bardzo chciałbym mieć piękne rośliny - to takie moje zboczenie :-). Stosuje się do Waszych rad i czekam z granulkami, nie przycinam, daje jej czas mam nadzieje, że to wynagrodzi ... Pozdrawiam
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lut 2014 Posty: 313 Skąd: z pestki
Wysłany: 2014-06-16, 18:36
Sam się przekonałem, że z nawozem nie ma co przesadzać też chciałem jak najlepiej, ale efekt był odwrotny. I po zastosowaniu granulek liście zaczęły mi usychać i opadać Dopiero po przesadzeniu opadanie liści ustało i na razie wygląda na to, że wszystko jest w porządku
Właśnie cały czas to próbuję wszystkim zaczynającym przygodę z cytrusami wytłumaczyć. Na początku obserwować rośliny, nauczyć się podlewać, dbać o nie, a potem ewentualnie ...
Ja kilkanaście lat nie nawoziłem i rośliny ... przeżyły
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 04 Kwi 2010 Posty: 9896 Skąd: Prato - Italia
Wysłany: 2014-10-06, 06:40
Po przeczytaniu kolejnego takiego samego twojego posta, to jedyna konkretna wskazówka, jaka mi się nasuwa to tylko taka, której publicznie mi nie wolno napisać, bo mnie zbanują...