Wysłany: 2010-06-21, 05:35 Czynniki środowiska mające wpływ na cytrusy.
Witam, w tym temacie pokrótce chciałbym przedstawić kilka z istotniejszych czynników środowiska, które obok chorób i szkodników mają istotny wpływ na rozwój i egzystencję cytrusów. Jest to temat otwarty, więc zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą oraz o dostarczenie fotek będących w Waszym posiadaniu aby wzbogacić ten temat w jak najobszerniejszy sposób. Zapraszam do lektury.
1. Mróz (przemarzanie)
Uszkodzone liście lub gałązki stają się wodniste, więdną i stają się ciemnobrązowe lub czarne. Na powierzchni skórki owoców może pojawić się „korozja” , wodniste, brązowe plamki lub wgłębienia. Miąższ owocu pod tak uszkodzoną skórką wysycha. Mróz może całkowicie zniszczyć młode drzewa, ale rzadko giną drzewa kilkunastoletnie.
Poniżej uszkodzony owoc z prawej i zdrowy od lewej :
oraz uszkodzone liście:
2. Zrzucanie Owoców
Zwykle dotyczy masowego i postępującego zrzucania ( 80 - 90%) małych owoców wkrótce po opadnięciu płatków kwiatów. Starsze owoce również mogą spadać.
Rozwiązanie
Cytrusy naturalnie regulują ilość owoców rosnących na drzewku, więc niektóre zrzuty owoców są normalne. Nadmierne zrzucanie owoców może mieć kilka przyczyn: brak wody czy nawozów, zbyt mocne przycinanie, nagłe zmiany temperatury (zwłaszcza nagłe wysokie temperatury w czasie tworzenia się zawiązków owoców lub bezpośrednio po) lub inwazji owadów. Nie zawsze jest możliwe, aby uniknąć nadmiernego spadku owoców , ale można to ograniczyć do minimum poprzez zapewnienie roślinkom możliwie najlepszej opieki. Szczególnie ważne jest, aby w tym czasie ostrożnie zraszać roślinkę, unikać nadmiernego cięcia oraz eliminować szkodniki.
młode zawiązki owoców tuż po opadnięciu płatków :
3. Podział (pękanie) owoców
Problem dotyka szczególnie pomarańczy. Skórka owocu pęka, zwłaszcza na jego szczycie, (następuje tzw. podział owocu) będąc jednocześnie na drzewie. Owoc najczęściej spada z drzewa.
Rozwiązanie
Pękanie (podział) owoców jest wynikiem stresu dla drzewa. Zmiany w wodzie, temperatury i wilgotności mogą mieć największy wpływ na podział (pękanie) pomarańczy. Niektóre odmiany (np. Navelina) mogą być bardziej podatne na to zjawisko niż inne. Popękane owoce są podatne na inwazję organizmów, które mogą powodować choroby, takie jak Alternaria rot (choroba grzybowa), która infekuje zwłaszcza osłabione owoce i prowadzi między innymi do takich skutków :
Aby zapobiec pękaniu owoców, należy zapewnić jak najlepsze warunki drzewkom i utrzymywać je w dobrej kondycji, aby uniknąć stresu. Częste zraszanie i nawadnianie wystarcza, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu podłoża podczas wietrznej pogody lub wysokiej temperatury powietrza.
4. Brak słodkiego smaku
Kolor skórki owocu często nie wskazuje na to, że owoc jest w pełni dojrzały. Owoce mogą być zbierane często zbyt wcześnie, nie dając im czasu na rozwinięcie pełnego smaku. Prawidłowym jest pozostawienie owoców na drzewach aż do w pełnej dojrzałości i osiągnięcia pełnego wybarwienia dla danej odmiany.
5. Brak wody
Liście drzew, które są dotknięte niedoborem wody mogą wysychać i brązowieć. Tkanki miękkie pomiędzy nerwami stają się przeźroczyste. Należy kontrolować na bieżąco zapotrzebowanie cytrusów na wodę, zwłaszcza w okresach występowania wysokich temperatur i niskiej wilgotności powietrza. Przykłady skutków niedoboru wody poniżej :
6. Braki Składników Mineralnych
Objawy braku lub nadmiaru niektórych składników mineralnych zazwyczaj pojawiają się po raz pierwszy w liściach, ale w rezultacie wpływają na wielkość owoców, jakość oraz wydajność. Leaves. Liście mogą przybierać zabarwienie od bladych do białych lub żółtych, w postaci chlorotycznych pasm wzdłuż nerwów. Liście mogą być również plamiste.
Rozwiązanie
Zapewnienie właściwego nawożenia i nawadniania, stosowanie odpowiednich nawozów w odpowiednim czasie. Na przykład na pomarańcze i grapefruity, zastosowanie azotu do gleby lub liści pod koniec zimy lub wczesną wiosną natomiast cytryny mogą otrzymać azot o każdej porze roku. W przypadku wystąpienia objawów niedoboru lub w celu zapobieżenia niedostatkom, zaleca się w określonych odstępach czasowych i określonych dawkach, stosowanie rozcieńczonego nawozu do cytrusów w formie zraszania bezpośrednio na liście, dzięki czemu nawóz jest pobierany za ich pomocą co ogólnie poprawia kondycję rośliny i jej wydajność. Poniżej kilka przykładów ważniejszych niedoborów i sposób w jaki roślina nas o tym informuje za pomocą barwy liścia
Objawy niedoboru żelaza i manganu :
Objawy niedoboru magnezu :
Objawy niedoboru cynku :
7. Regreening
Skórki dojrzałych owoców, które wiszą na drzewie mogą w okresie letnim ponownie wybarwić się na zielonkawy kolor. Np. zielonkawe pomarańcze można znaleźć w sklepach, sprzedawane jako " Summer Greens ". Owoce, choć nieco mniej atrakcyjne wizualnie, nadal są dobrej jakości i w rzeczywistości bardzo słodkie i soczyste. Nie jest to błąd w uprawie ani wynik zaniedbań bądź choroby. Najczęściej zjawisko to dotyka pomarańczy.
8. Szkody spowodowane przez wiatr
Silne, długotrwałe wiatry mogą uszkodzić liście cytrusów lub nawet zahamować wzrost młodych roślin. „Suche” wiatry powodują brązujące zabarwienie łodyg i zwijanie się liści. Silne wiatry mogą powodować ocieranie gałązek lub kolców o owoce co prowadzi do rozwoju blizn, fot. poniżej:
Fotki i materiał źródłowy pochodzą ze strony Univesity of California i są ich własnością. Dlatego zależy mi na jak największej ilości fotek odnośnie danego problemu, które będą wynikiem naszych spostrzeżeń. Opracowanie tematu Horvat, dla dobra forum
_________________ horvat (pomarańcz, cytryna, mandarynka, grapefruit, coś co lubię)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach