Nie wiem czy to normalne, w Grudniu mój grapefruit wypuścił nowe liście. Omijając już porę roku, po paru tygodniach liście które wyrosły są teraz 2-3 krotnie większe od pozostałych liści na roślinie. Czy to jest normalne, wyglądają na zdrowe ale ich wielkość mnie tycio dziwi, tworzą coś w rodzaju parasola nad resztą roślinki .
Jest regularnie podlewana, nie była przeze mnie nawożona, pod koniec listopada dopiero ją nabyłem na Allegro (wloskieroślinyPL) , jedyne co zrobiłem, to przesadziłem do nowej doniczki. Od tygodnia doświetlam roślinki lampką GROW, jednak te liściu były tak duże zanim zacząłem je doświetlać.
Brak słońca powoduje u mnie powolne opadanie liści u innych roślin i zrzucanie owoców, tylko cytryna Gliwicka żółknie, mandarynka z 6 owoców zrzuciła już 2, szkoda bo były już całkiem spore. Niestety nie mam okna od PD strony.
Wysłany: 2018-01-07, 13:15
Moim zdaniem to po prostu brak odpowiedniej ilości światła.Sam tak mam na jednej mojej cytrynie która stoi na parapecie od jesieni.Chociaż może sam coś robię źle
Zatem będę je doświetlał dalej, może nie pomoże lecz zaszkodzić nie powinno. Obawiam się tylko, jedna taka taśma GROW to za mało światła, ale le[piej niż nic...
Zastanawiałem się nad urwaniem tych liści, roślina by nie marnowała sił na ich rozrost, a i te liście zasłaniają światło innym.
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-01-07, 20:49
Nie wiem od kiedy dokładnie masz taki liście, ale u moich pestkowców także zaczęły się tworzyć zdecydowanie większe liście niż poprzednie. Nie specjalnie się tym martwię. Może ma to związek z coraz dłuższym dniem i krótszą nocą (?). No i pogoda też ostatnimi czasy dopisywała, gdyż było słonecznie - czyli zdecydowanie jaśniej (choć na słońce jeszcze z dwa tygodnie muszę poczekać). W każdym razie ja już u niektórych roślin zauważyłem (palmy, skrzydłokwiat, fikus, szeflera) pobudzenie wiosenne .
Ja bym nic nie urywał. Istnienie ryzyko zaburzenia gospodarki wodnej u roślin.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Wrz 2017 Posty: 340 Skąd: Z Internetu
Wysłany: 2018-01-07, 21:38
Dołączam się...... też to u mnie występuje.....
Tez się na początku zastanawiałem czy się tym przejmować gdyż sam liść był bardzo wątły i z trochę jaśniejszym odcieniem, ale po czasie jak widać nabrał koloru i odpowiedniej "sztywności" także póki co nie ingeruje.
Zobaczymy na wiosnę jak zaczną rośliny dostawać dużo większa i dłuższą dawkę słońca...
_________________ "Rano jestem przyjaznym cytrynkowcem, to wieczór robi ze mnie Cytryniarza" - Alex
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-01-07, 21:51
Miałem dokładnie tak samo!!!Pojawił się mały listek, też jakby inny od reszty. Jaśniejszy, wątły i u mnie jeszcze jakby ciut zniekształcony. Pomyślałem - oho i zaczęły się problemy z cytrynkami (a swego czasu pozwijane liście to była moja zmora). Po czasie liść wrócił do normy, ale wyrósł zdecydowanie większy. U drugiej też są większe. Odniosłem też wrażenie, że moje cytrynki (cały czas mowa o pestkowcach!) w grudniu jakby stanęły w miejscu. Teraz ponownie ruszyła wegetacja i z dnia na dzień jest coraz szybciej .
Mam grapefruita różowego i on też posiada kilka liści zaskakująco dużych, znacznie większych od reszty. Poza tym wszystko jest normalne i normalnie rośnie. U reszty cytrusów tego nie zauważyłem.
Także to chyba przypadłość tego gatunku
Może być to właśnie spowodowanie mniejszą ilością światła i roślina wypuszczając większe liście próbuje zwiększyć powierzchnie do wyłapywania większej ilości swiatła.
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-01-10, 23:03
Słuchajcie - jak nic nie opada, nie więdnie, nie czernieje to oznacza, że wszystko musi być w porządku. Nie ma się czym martwić .
Pomógł: 5 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 579 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-11, 11:45
U mnie także zdarzają się dziwne liście. Niektóre są większe od innych, zdarzają się pofałdowane lub z przebarwieniami. Wielkością liści się nie przejmuję, musi to być kwestia światła.