Wanilia to pnącze z rodziny storczykowatych. Pochodzi z lasów deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta to 15 metrów. Wytwarza żółte, pachnące kwiaty. Owocem jest zielony strąk.
Czy posiada ktoś tą roślinkę?
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-05-06, 19:52
No i teraz mnie w 100% zainteresowałeś. Sam myślałem o niej. Gdzie trzymasz, czy od nasion/sadzonki, jaki jest jej wiek itd? Daj więcej opisu (jak można poprosić) .
3 lata temu w 2015 roku kupiłem sadzonkę. W lecie rozrasta się do 1-2 m, ale później w zimie traci trochę przyrostu i na wiosnę jest mała. Trzymam ją w mojej storczykarni w cieniu, podlewam co tydzień, często zraszam oraz ma nocne różnice temperatur. Mimo iż jest to storczyk lepiej uprawiać ją w zwykłej ziemi, a nie w korze.
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.
Nie wszystkie Storczyki rosną w korze, nasze rodzime rosną w ziemi też.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
Robcioo [Usunięty]
Wysłany: 2018-05-06, 23:25
No fakt Center...pomyliło mi się z Jaśminem. Choć oglądając program o Wanilii i sztucznym zapylaniu, też przeszło mi przez myśł, by coś takiego zakupić. Na pomyśle się skończyło, a pomyśleć, że zamiast Hoji, mógłbym mieć coś takiego oryginalnego . Ale z tego co dziś doczytałem, raczej o "owocach" można zapomnieć .Co nie zmienia faktu, że jest to ciekawa roślina...
Witam
Ostatnio testowałem wanilię. Była w szklarni, ale widocznie jej tam nie służyło i wróciła do domu. Szczytowy pęd stracił czubek przez moją nie uwagę. Aktualnie wanilia wypuszcza 2 pędy u podstawy łodygi.
[ Dodano: 2018-07-18, 18:34 ]
Witam
Niedawno przesadziłem wanilie do nowej, glinianej doniczki. Została też przycięta tuż nad dwoma nowymi pędami. Z przyciętych pędów zrobiłem 3 sadzonki. Oby się ukorzeniły.
[ Dodano: 2018-08-29, 14:08 ]
Jedna z 3 sadzonek się ukorzeniła :
Wanilia matecznik zaczęła jakby gnić od nasady łodygi.
Chyba jej miejsce zajmie ukorzeniona sadzonka.