[ Dodano: 2019-06-27, 09:34 ]
Witam
A jednak nawet w szklarni herbata podsycha. Podlewam odstaną, przefiltrowaną kranówką, gdy zaczynają lekko oklapywać jej listki. Rośnie w ziemi o pH 5,5- 6,5. Wyrastają jej nowe listki (co świadczy, że nie może być aż tak źle) tylko później pojawia się właśnie wspomniane przeze mnie obsychanie brzegów liści. Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić? Może nieodpowiednie podłoże? Przelewania też nie sugeruje, bo podlewam gdy oklapuje, choć nie zawsze wtedy ma sucho w doniczce. Szkoda, że Szymona gdzieś wcięło może on wiedziałby co robić (Tak na marginesie gdy patrze na jego roślinkę to wydaję mi się jakby to co ja mam to jakaś podróbka herbaty ...)
To liść z marca (zdjęcia już robiłem jakiś czas temu, więc aktualnie są nieco bardziej przyschnięte)
To liść z maja
Tutaj powolutku wyrastają nowe listki
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.
Janku, mogę się tylko domyślać. Moja jak stała przez zimę w domu to też listki podsychały. Od wiosny dostała eksmisję do tunelu foliowego.Tam nie była rozpieszczana. Wszystkie rośliny były regularnie szlaufem. Nigdy nie było tak że podłoże mi przeschło. Teraz na zimę wniosłam do domu i znów listki podsychają bo zapomniałam podlać.
_________________ Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez krótką chwilę, upij się; jeżeli długo, zakochaj się; jeżeli zawsze, zacznij uprawiać ogród...
U mnie w szklarni listki wolniej schły, ale nie od końcówek tylko paskudnie z każdej strony. Jedynie sierpniowy przyrost jeszcze nie dopadło. Podlewam jak widzę, że już lekko więdnie.Po przesadzeniu do torfu kwaśnego schnięcie liści się spowolniło, ale i tak problem dalej jest.
Twoja w czym rośnie?
Janku, nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Ja nigdy nie dopuszczałam do tego żeby podłoże przeschło. Nie mówić już o tym żeby listki choć trochę przywiędły. I wtedy nie było problemu z obsychającymi listkami. Jak wnoszę na zimę do domu to problem powraca. Czasem zdarza mi się przesuszyć podłoże i liście obsychają. No ale przy mojej liczbie doniczek to raczej nieuniknione. Co do podłoża, to mam w mieszance - ziemia, torf, włókno kokosowe i perlit.Robię tak na oko.
_________________ Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez krótką chwilę, upij się; jeżeli długo, zakochaj się; jeżeli zawsze, zacznij uprawiać ogród...
Witam
Dziękuje za rady. Moją herbatę przeniosłem pod lampę i zacząłem regularnie podlewać. Jak widać za troskę odwdzięczyła się nowymi przyrostami. Na dodatek (na razie) nie przysycha