Witam
Dzisiaj chciałbym przedstawić wam moją 2-letnią karambolcie ;)Ma 30 cm.
Jest to roślina z rodziny szczawikowatych, pochodzi z Malezji, Indonezji. Dorasta do
10 metrów. Liście pierzaste, nieparzystopierzaste, co ciekawe po dotknięciu składają się ( nie jest to tak spektakularne jak u mimozy) i na noc. Owoce charakterystyczne, żółte, na przekroju mają kształt gwiazdy. Kwiaty różowe zebrane w wiechy. Karambola to bardzo wrażliwa roślinka. Mi udało się utrzymać przy życiu przez zimę jedną sztukę tylko dzięki growboxowi, reszta padła. Dodatkowo nie lubi przesuszeń i przeciągów, chłodnego wiatru.
Po zimie poszła do szklarni, tam nadrobiła wzrost co widać na zdjęciu (polecam w lecie wystawić na pole do szklarni). Wystarczy przewiać , przesuszyć, a już sypie liśćmi, ale urok ma dzięki czemu nie poddaję się. Podobno kwitnie po 5 latach od nasionka.
Macie karambolę?
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.
Ja miałem Karambole niestety w tym roku mi padła, raczej nie kwitnie po 5 latach, mocne światło spala jej liście, roślina na parapet w domu przy odpowiednim cieciu długo wytrzyma.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
Trzeba, bo inaczej będzie brzydko wyglądało, a tak wybija niżej i robi się ładniejsze.Z twoim można poczekać do wiosny, jak przytniesz na wiosnę to się rozkrzewi.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
Witam
Aktualnie w growboxie karambola wypuszcza bardzo duże i długie listki. Ponadto w kątach pojawiły się "napuchnięte" paki, więc może się rozkrzewi .