Jest to szybko rosnący półkrzew z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej. Kwiaty piękne, ciemno-purpurowe. Liście trójlistkowe, podobne do liści fasoli. Owocem jest strąk pokryty parzącymi włoskami. Żeby już nie przynudzać powiem tyle, że nasiona zawierają związek o nazwie L-dopa , czyli prekursor dopaminy (przekaźnika dzięki któremu odczuwamy
przyjemność). Dlatego zażywa się je przy depresji i chorobie Parkinsona.
Nasiona moczyłem 24 h. Następnie posadziłem je do ziemi uniwersalnej. Nasiona bardzo szybko wzeszły, bo już po 3 dniach.
[ Dodano: 2019-09-30, 16:47 ]
Jak szybko wyrosła, tak szybko odeszła. Rosła w oczach tak, że musiałem jej cały czas podpory na wyższe zmieniać, ale niestety dopadły przędziorki, które ją po prostu uwielbiają chyba najbardziej, że wszystkich roślin, po prostu tak grubo było ich na liściach, że wystawiłem na pole , przestała rosnąć, spała liśćmi i stwierdziłem, że pora ... ją wyeliminować. Szkoda, ale raczej nie będę już więcej próbował uprawy tej rośliny. Wygląda i rośnie identycznie jak fasola.
_________________ Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia.